Изоставени проекти на съветски автомобили

Тези проекти са предназначени да вдъхнат нов живот на съветската автомобилна индустрия, но след разпада на СССР така и не влизат в серийно производство. Благодарение на източниците на информация събрахме някои от най-добрите концепции за съветски автомобили.

АЗЛК-2143

АЗЛК-2143 “Яуза” е разработен в автомобилния завод “Ленин Комсомол” (АЗЛК) в края на 1980-те години. Колата има футуристичен дизайн с прозорци на две нива, като само по-ниските от тях могат да се свалят. Произведени са само три прототипа, но колата вдъхновява създаването на ВАЗ-2110, който изважда по-голям късмет.

АЗЛК-2143

МАЗ-2000 “Перестройка”

Това превозно средство е кръстено на политическите реформи, инициирани от Михаил Горбачов с цел модернизиране на Съветския съюз. Въпреки това не оцелява след разпада на държавата, макар в изграждането му да са предвидени редица иновации, като модулна конструкция и заоблена кабина.

МАЗ-2000 “Перестройка” (У. Иванов/РИА “Новости”)

ЗИЛ-4102 “Мишка” и “Райка”

Колата е проектирана по поръчка на Михаил Горбачов, а автомобилите на Rolls Royce са ползвани като модел, но в крайна сметка ЗИЛ-4102 изглежда по-скоро като лимузина Cadillac Fleetwood от 1985 година. Създадени са два прототипа, неофициално познати като “Мишка” и “Райка” (идващи от “Михаил” и “Райса” – т.е. Горбачов и съпругата му). Изненадващо, съветският президент не одобрява резултата и колата така и не влиза в масовото производство.

ЗИЛ-4102 “Мишка” и “Райка” (Музей АМО “ЗИЛ”)

Москвич-3733 “Тоник”

Този осемместен микробус е проектиран съвместно от съветски и чехословашки инженери. Няколко прототипа виждат бял свят, но тогава идва 1991 г. и нито Москва, нито Прага някога виждат колата по улиците си.

Москвич-3733 “Тоник” (Legion Media)

УАЗ-3170 “Симбир”

Този съветски офроудър преминава през тестовете в планините Тиан Шан и Памир в Централна Азия. Автомобилът е предназначен да служи както за граждански, така и за военни цели, но е изоставен насред постсъветския хаос. Много от дизайнерските му концепции са реализирани в по-късния УАЗ “Патриот”.

УАЗ-3170 “Симбир” (Вадим Кондратиев/Wikipedia)

НАМИ “Охта”

“Охта” е проектирана от ленинградския автомобилен изследователски център НАМИ и може да се гордее с перфектните си аеродинамични характеристики. Но проектът пропада след глупав инцидент. Връщайки се у дома след международна изложба, колата е задържана от съветски митнически служители заради неплатени задължения. След дълъг престой на митническия паркинг тя е върната на създателите ѝ в ужасно състояние, което убива ентусиазма на дизайнерите от Ленинград.

НАМИ “Охта” (ФГУП «НАМИ»)

НАМИ-0290 “Апельсин”

Ярката и лъскава НАМИ-0291 е забележителна не само заради цвета си. Това е един от най-добрите съветски спортни автомобили от последните години на СССР. Но през 1990-те години е нарязана на парчета и забравена.

НАМИ-0290 “Апельсин” (Юрий Заритовски/РИА “Новости”)

Източници на информация: https://bg.rbth.com/, https://wikipedia.org/, https://ria.ru/, https://nami.ru/

Aleksandar Kozhuharov

I collect diecast models in scale 1:64 from 7-8 years of age. As I entered my teens, I began to restore old models and add them to my collection. Today in my collection there are both original models and many restored in scales 1:43, 1:60 and 1:64. This site is a digital catalog of a very small part of my collection as I have ambitions to introduce all my models in it.